Flock näyttää nettiselainten uuden suunnan

05Mar07

Testasin eilen julkaistua Flock 1.0 -nettiselainta. En ollut törmännyt Flockiin aiemmin, joten oli todella mielenkiintoista tutustua ohjelmaan nyt, kun sen kehitys oli ehtinyt jo peräti ensimmäiseen ”kokonaiseen” versioon. Flock siis iski minuun ”kuin salama kirkkaalta taivaalta” – täysin yllättäen.

Ensinnäkin Flock ei ole perinteinen nettiselain. Flock on ”the social web browser”, mikä voidaan suomentaa kahdella tavalla: sosiaalisen webin selain tai sosiaalinen nettiselain. Molemmat ovat yhtä oikein, koska Flock on niitä molempia. Eli: Flock on sosiaalista webiä varten tehty nettiselain, joka on itsessäänkin sosiaalinen.

Muutamia poimintoja Flockin ominaisuuksista:

 • Flock integroi itseensä useita web 2.0 -palveluita, kuten: Facebook, Flickr, Twitter, YouTube, Blogger, WordPress, Typepad, Del.icio.us, Magnolia
 • People-sivupalkkiin saa näkyviin kavereidensa tilat sosiaalisen webin palveluista, niihin tulleet pikaviestit yms.
 • Favorite sites-sivupalkissa on paikallisten kirjanmerkkien ohella myös sosiaaliset kirjanmerkit tagien mukaan selattavissa
 • RSS-lukija sivupalkissa, juuri niin yksinkertainen ja selkeä kuin pitääkin
 • Leikepöytä-sivupalkki, johon voi raahata sisältöä www-sivulta. Leikkeitä voi lähettää edelleen omaan blogiin.
 • Media Streams -kuvien ja videoiden selauspalkki, näyttää esim. tuoreimmat kuvat Flickristä
 • My World -aloitussivu, kokoaa em. toimintoja yhteen
 • Blogiin kirjoitus -toiminto, editori voisi olla parempikin
 • Kuvan lähetys -toiminto, helpottaa oleellisesti ainakin Flickrin käyttöä
 • Ytimenä Mozilla Gecko, joten web-standardien tuki on kunnossa, eikä tule ongelmia sivujen näkymisessä tai yhteensopivuudessa web-pohjaisiin ohjelmiin

Muutaman tunnin käytön jälkeen Flockista on löytynyt myös vähän valittamista:

 • Käyttöliittymä on sekava, jos vertaa esim. Firefoxin selkeisiin linjoihin.
  • Liikaa pieniä epäselviä ikoneita.
  • Mustaa tekstiä harmaalla taustalla – ei näy.
  • Miksi jokaiselle selain-tabille on oma sulkemisruksi? Yksi paikallaan pysyvä ruksi riittäisi, josta sulkeutuisi avoin tab. Epäkätevää. No, ehkä vähän makuasia, mutta kuitenkin.
 • Hakutoiminnon oletuksena on Yahoo. Miksi ei Google? Ja nyt se vielä bugittaa niin, ettei hakupalvelua saa vaihdettua…
 • Gmail-tuki puuttuu! Vielä parempi, jos Flock integroisi Googlen käyttäjätunnukset täydessä mittakaavassa (=tuki kaikille Google accountia käyttäville palveluille).
 • Jaiku-tuki puuttuu. En käytä Facebookia tai Twitteriä, joten Flockin sosiaalinen anti jäi nyt vähäiseksi. Toki monen muunkin web 2.0 -ohjelman tuki puuttuu.
  • Miksi ei ole tehty kustomoitua web 2.0 -palveluiden tukea? Eli voisi lisätä Flockiin sellaisiakin ohjelmia, joita se ei valmiiksi tue, sekä lisätä niihin liittyviä toimintoja. Ei ehkä kovin helppo toteuttaa, mutta mahdollista varmasti.
  • Hmm. Oikeastaan ongelmana taitaa olla web 2.0 -ohjelmien standardoimattomuus. Siitä ei voi syyttää Flockia.
 • Olen lisännyt tämän blogini Flockiin, mutta siitä huolimatta Flock ehdottaa sen lisäämistä uudestaan. Bugi.
 • Firefox-lisäosat eivät toimi Flockissa, vaikka Flock on tehty Firefoxin pohjalta. Flockin omia lisäosia on vasta muutama.
 • Kuulemani mukaan Flockin tietoturvapäivitykset laahaavat Firefoxin päivitysten perässä.

Pienistä puutteistaan huolimatta Flock on tutustumisen arvoinen uusi tuttavuus selainrintamalla ja jopa yllättävän valmis. Flockia voidaan tarkastella myös laajemmassa näkökulmassa: se edustaa uudenlaista ohjelmien tyyppiä, joka hyödyntää web 2.0 -palveluiden sisältöjä. Voimme varmasti odottaa jatkossa lisää Flockin kaltaisia nettiselaimia ja muitakin ohjelmia, jotka yhdistyvät tavalla tai toisella web 2.0 -palveluihin ja muihin web-pohjaisiin resursseihin. Nettipalveluiden puolella tällainen yhdistely on tuttua mm. mashupeista, mutta omalle koneelle asennettavien ohjelmien saralla tämä on vielä tuoretta.

Blogged with Flock9 Responses to “Flock näyttää nettiselainten uuden suunnan”

 1. 1 Maurelita

  Haa, pitää palata kurkkimaan ”valmista” versiota ; Medis oli joskus aikoja sitten mainostanut betaa ja kirjauduin sinne(kin), mutten ikinä ymmärtänyt mitä hyötyä siitä olisi ollut. Nyt kuullostaa jo paljon paremmalta !

 2. 2 Harto

  Toistaiseksi käytän edelleen Firefoxia. Kyse on ennen muuta tottumuksesta, mutta osasyynä on myös Flockin käyttöliittymän sekavuus. Sitä ei käytä mielellään. Nappeja ja vipstaakkeja on vaan liikaa. Samat toiminnot voisi toteuttaa paljon selkeämminkin.

  Onkohan joku tehnyt Flockille ihan oikean käytettävyystestauksen? Olisi varmaan mielenkiintoista luettavaa.

 3. 3 Bitten

  Täytyy sanoa, etten tiennyt juuri mitään Flockista ennen kuin luin tämän. Odotin ”sosiaaliselta selaimelta” vähän jotain ”vallankumouksellisempaa”, mutta tuohon on taidettukin laittaa vain semmoisia sosiaalisen webin perusominaisuuksia, jotka lähes kuka tahansa olisi voinut keksiä. Kenties tätä on rakennettu lähinnä kuluttajien toiveiden mukaisesti ilman suurempia innovaatioita?

  Nuo viat eivät juurikaan pelota. Selain on vasta julkaistu ja eiköhän niitä korjailla ajan mittaan. Toivottavasti.

  Tämän perusteella minä pysyn firefoxissa.

 4. Vai onko tässä kyseessä yksi ”sosiaalisen median”-ajan normi-ilmiö eli pelkkä tyhjä hype. Vanha settiä uudelleen paketoituna.

 5. Vieläkö käytät Flockia? Uusimmat havainnot ja suositukset? Nopeus?

 6. 6 Harto

  Latasin vähän aikaa sitten Flockin 1.2.4 -version. Siinä ei juuri ollut tullut uutta 1.0 -versioon lukuunottamatta uusia integrointeja eri verkkopalveluihin sekä bugfixejä (esim. yllä mainittu WordPress-kirjautumisen bugi). Eli sama selain kuin ennenkin, mutta hieman parantuneet ominaisuudet ja vakaampi.

  Flockin 2.0 betaa en ole vielä testannut. Se on rakennettu Firefox 3:n ytimelle, joten siinä on sitten FF3:sta tutut ominaisuudet entisten lisäksi. Itse asiassa voisin sitä testailla, nimittäin kyllähän Flock on edelleen ehdottomasti sosiaalisin selain mitä tällä hetkellä löytyy.


 1. 1 Firefox 3+Delicious.com sekä Thunderbird 2+Lightning 0.8+Google Calendar+GooSync.com « LEHMÄTKIN LENTÄIS
 2. 2 Google Chrome - alkupaloja « LEHMÄTKIN LENTÄIS
 3. 3 Google Chrome - minne kehitys johtaa? « LEHMÄTKIN LENTÄIS

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: