YLE Areena ongelmissa Drupalin ja MySQL:n kanssa

19Elo07

yle-areena_pieni.jpgViime aikoina YLE Areenassa on ollut useita käyttökatkoksia. Tänään jotain tuntuu menneen pahemmin vikaan, sillä tätä kirjoittaessa Areena ei ole toiminut moneen tuntiin. Pari tuntia sitten Areenasta tuli oheinen Drupal-julkaisujärjestelmän virheilmoitus, josta käy ilmi, että ongelma liittyy MySQL-tietokantapalveluun. MySQL:n virheilmoituksena oli kolme sanaa: Too many connections. Siis liian paljon yhteyksiä MySQL-palvelimeen.

Tuosta virheilmoituksesta voi helposti tehdä sen virheellisen johtopäätöksen, että syy on MySQL:ssä. Mutta hetkinen. MySQL selviytyy kyllä paljon suuremmistakin vaatimuksista kuin mitä Areena sille asettaa. MySQL:n referenssit puhuvat selvää kieltä. MySQL:n kyykyttämiseen tarvitaan jotain paljon suurempaa kuin mihin YLE:llä on edes taloudellisia resursseja.

Eli vika ei ole MySQL:ssä, vaan tavassa, jolla sitä käytetään. Ilmoitus Too many connections tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että MySQL-palvelimeen on otettu maksimimäärä yhteyksiä. Maksimimäärä asetetaan MySQL-palvelimen konfiguraatiossa ja se sovitetaan lähinnä palvelinkoneen fyysisen tehon mukaisesti – tai jätetään oletusarvoisesti 100 yhtäaikaiseen yhteyteen. Yhteyksien maksimimäärän saavuttamiseen voi olla useita syitä. Todennäköisin syy on kasvaneet käyttäjämäärät. Toisaalta voidaan kysyä, käyttääkö Drupal yhteyksiä tuhlailevasti ja jättääkö se auki turhia tietokantayhteyksiä. Mutta jos näin onkin, niin virhetilanteet voidaan välttää yksinkertaisesti lisäämällä palvelimen hardware-resursseja.

YLE:n kannalta kyse on luultavasti kokemattomuudesta Drupalin ja MySQL:n käytössä. Ilmaisten ja open source -pohjaisten järjestelmien käyttö on varmasti vielä suhteellisen tuore asia YLE:llä. Mutta joka tapauksessa virhetilanne johtuu sellaisesta osaamattomuudesta, jota ei YLE:ltä voi hyväksyä. Ja jos virhetilanne tapahtuukin, niin sen tuloksena ei saisi näkyä Drupalin oletus virheilmoitus, jonka teksti on tavalliselle käyttäjälle käsittämätöntä, ja jossa vieläpä kerrotaan Areenan käyttämän MySQL-palvelimen käyttäjätunnus ja osoite. Toivoa sopii, että aiemmista tapahtumista on otettu opiksi ja MySQL-palvelimen portit on suljettu ulkomaailmalta. En suosittele kolkuttelemaan niitä edes kokeilumielessä, sillä YLE:llä ollaan syystäkin vainoharhaisia sellaisesta toiminnasta. 😉

Edit: Kello 15:06 Areena alkoi taas toimimaan. Etusivulla on tiedote: ”Teknisten ongelmien vuoksi YLE Areenassa ei julkaista tällä hetkellä uusia ohjelmia. Pahoittelemme häiriötä.” Mutta miten uusien ohjelmien lisääminen liittyy MySQL:n yhteyksien maksimimäärän ylittymiseen?! :S Kuulostaa lähinnä varotoimelta, joka tehdään siksi aikaa, että tietokantapuoli on taas joten kuten kunnossa.3 Responses to “YLE Areena ongelmissa Drupalin ja MySQL:n kanssa”

  1. 1 Risto

    Sama homma jälleen. Ja edelleen on käyttäjätunnus sekä ip-osoite näkyvillä.

    Ip tosin on ainakin nyt paikallinen.

  2. 2 Harto

    Taas tänään sama ongelma. 😦


  1. 1 YLE otti käyttöön sosiaaliset kirjanmerkit « LEHMÄTKIN LENTÄIS

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: