Mobiilioppiminen – mikä nimeksi rakkaalle lapselle?

31Hei07

Koulutusteknologiassa on usein ongelmana käsitteiden moninaisuus ja sekavuus. Jopa koulutusteknologialle itselleen on vaihtoehtoisia käsitteitä, esimerkiksi opetusteknologia ja TVT:n opetuskäyttö. Jokaisessa on oma vivahteensa, mutta kaikilla tarkoitetaan samaa: teknologian hyödyntämistä opetuksessa ja oppimisessa.

Nyt aiheenani on kuitenkin mobiilioppiminen. Käsite liittyy graduuni, jota parhaillaan teen. Mobiilioppiminen on melko vakiintunut käsite, jolla tarkoitetaan… niin, mitä? Sitäkö, että monimuoto-opetuksen tukena käytetään jotain mobiililaitetta vai ehkä sitä, että oppimista voi tapahtua mobiilisti ”ajasta ja paikasta riippumatta”?

Puhtaasti käsitteellisesti tarkasteltuna mobiilioppiminen on saman tasoinen käsite oppimisen kanssa. Jos puhumme mobiilioppimisesta, miksi emme puhuisi myös kynäoppimisesta, tietokoneoppimisesta tai paikallaoppimisesta, joka ilmeisesti tapahtuu paikallaan pysyen, vastakohtana mobiilille eli liikkuvalle oppimiselle?

Itse asiassa käsittelimme parin kollegan kanssa tätä samaa kysymystä kaksi vuotta sitten ITK’ 05 -konferenssissa symposium-esityksessämme. Vaikka asian olisi pitänyt tulla jo silloin selväksi, ei ongelma ole poistunut. Mobiilioppimisen käsitteellinen ongelma on, että tapahtuipa oppiminen mobiililaitteen tai minkä muun välineen avulla tahansa, niin kyse on perimmältään aina samasta asiasta: oppimisesta. Eli ei ole mitään mobiilioppimista. Sen sijaan oppimista voidaan tukea mobiililaitteiden ja niissä olevien ohjelmien avulla. Ja oppiminen voi olla mobiilia eli liikkuvaa, vaikka sen apuna ei käytettäisi mitään mobiililaitetta.

Nyt olen siis osoittanut, että mobiilioppiminen on käsitteenä virheellinen. Tästä seuraa toinen ongelma: miten kyseistä asiaa sitten pitäisi kutsua? Kahlattuani kymmeniä artikkeleita, kirjoja ja www-sivustoja läpi tietoa hakiessani olen törmännyt todelliseen käsiteviidakkoon: mobile learning, m-learning, mobiilioppiminen, mOppiminen, m-opiskelu, langaton oppiminen, MCSCL (mobile computer-supported collaborative learning), ubiquitous learning, jne. Kaksi viimeistä käsitettä eroavat merkitykseltään muista, mutta muuten näitä käsitteitä käytetään jopa suomenkielisissä teksteissä iloisena sekamelskana. Sanomattakin on selvää, että varsinkin mOppiminen ja m-opiskelu eivät edes kirjoitusasultaan sovi suomenkieleen ja merkitykseltään ne jäävät tietämättömälle heprean tasolle.

Englanninkielessä yleisimmin käytetty käsite on mobile learning. Käsite voidaan ymmärtää joko yhdyssanana tai sanaparina, joka koostuu adjektiivista ja substantiivista. Ensiksi mainitusta virheellisestä ymmärrystavasta lienee tullut suomennoksena käsite mobiilioppiminen. Mutta jos sana ”mobile” ymmärretään adjektiivina, voidaan ”mobile learning” suomentaa muodossa ”mobiili oppiminen”. Siis erikseen kirjoitettuna. Suurinpiirtein tätä vastaava käsite on myös ”langaton oppiminen”. Molemmissa on kuitenkin merkitysongelma: selittäkää minulle, mitä erityistä on mobiilissa tai langattomassa oppimisessa? Sellaistahan on aina ollut. Eli näistä käsitteistä ei käy ilmi, että niillä tarkoitetaan oppimista, jossa käytetään mobiililaitetta tavalla tai toisella. Toki sama ongelma on myös englanninkielisessä alkuperäistermissä ”mobile learning”. Tietämättömälle ihmiselle pitää kuitenkin aina erikseen selittää, mitä näillä käsitteillä tarkoitetaan.

Jos halutaan puhua täsmällisesti, ehkäpä lyhyin tapa ilmaista asia on sanoa ”mobiililaitteilla tuettu oppiminen”. Ns. ammattipiireissä mitään ongelmaa ei tietenkään edes ole, koska käytätpä mitä käsitettä tahansa, muut kyllä ymmärtävät, mitä tarkoitat. Loppujen lopuksi kyse on kuitenkin oppimisesta – liitätpä sen eteen mitä sanoja tahansa.

P.S. Vaikka ammunkin mobiilioppimisen käsitteen alas, niin myönnän käyttäneeni sitä itsekin lukuisia kertoja – tälläkin sivustolla. Tästä lähin en kuitenkaan aio sitä käyttää, koska olen nyt oppinut tämän asian. 😉One Response to “Mobiilioppiminen – mikä nimeksi rakkaalle lapselle?”


  1. 1 Reflektiotehtävä numero kaksi! | Reetan Blogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: