Safarilla surffaamaan

14Kes07

Otsikosta huolimatta en suunnittele safarille lähtemistä ja siellä surffaamista, vaikka molempia olisi kyllä mukava tehdä. 🙂 Ehei, nyt kyse on Applen maanmainiosta Safari-nettiselaimesta, joka ilmestyi yllättäen Windowsille. Tai oikeastaan kyse on vasta Safari 3:n beta-versiosta, eli testiversiosta, jolla herätellään hypeä ja käyttäjien mielenkiintoa ennen kuin julkaistaan varsinainen final-versio. Web 2.0 -palveluista olemme tottuneet, että beta-versiot ovat jo käytännössä valmiita. Valitettavasti näin ei kuitenkaan ollut Safarin kohdalla.

Olen jo pitkään halunnut surffata Safarilla, jos ei muuten, niin nettisivujen testaamisen vuoksi. En kuitenkaan ole mäkkimiehiä, eikä Safaria ole saanut tätä ennen helposti Windowsille, joten imutin Safarin samantien koneelleni testattavaksi. Ohjelma asentui nopeasti ja käynnistyi ongelmitta. Ensivaikutelma oli hyvä: hillittyä harmaata, kromattuja nappeja, elegantti vierityspalkki. Oletuksena käyttöliittymässä ei ole mitään turhaa, jos ei pidä Googlen hakukenttää turhana. Kompakti ja tyylikäs paketti – minä pidän! Safarista näkee, että se on tehty OS X:lle, jota syystäkin pidetään kauneimpana käyttöjärjestelmänä, ja jota esim. Windows Vista matkii.

Avaan heti ensiksi oman firmani sivut, www.innowise.fi. Linkkipalkkia lukuunottamatta kaikki näkyy niin kuin pitääkin, joten olen suht’ tyytyväinen. Linkkipalkin hajoamisen näyttää aiheuttavan Safarin hiukan rujo teksti, mutta ajattelen, että se on nopea korjata. Tosin teksti on rumaa, mutta se on Safarin häpeä.

Seuraavaksi avaan MBnetin, josta löysin uutisen Safarista. Mitä kummaa: suurin osa etusivun teksteistä ei näy! Noh, naureskelen mielessäni, että ovatpa Mikrobitissä mokanneet tämänkin perusteellisesti – sen lisäksi, että pilasivat taannoin koko lehden ”uudistuksellaan”. Tämän jälkeen kokeilen useita muita sivuja. Useimpien kanssa on sama ongelma: jotain tekstejä puuttuu, useimmin linkkipalkeista, uutispalstoista ja vastaavista, joissa tekstiä on asemoitu jotenkin erityisesti. Jopa Googlen hakutulokset näkyvät miten sattuu! Teen sen ilmeisen johtopäätöksen, ettei tällä voi surffata.

Pian koko ohjelma kaatuu. Bugaa. Nopeasti käy selväksi, että Safari menee solmuun melkein mistä vain: kirjanmerkeistä, JavaScripteistä, Google.fi:n etusivun hakunapista jne. Jotain on pahasti vialla. Tämmöisellä ei tee mitään. Vaikuttaa paremminkin Alpha 0.1:ltä kuin Betalta!

Jos Applen tarkoitus oli houkutella Firefox- ja Internet Explorer-käyttäjiä, niin vetivät kyllä totaalisen vesiperän. Uskomatonta, että moinen roska on päässyt julki. Applen imagohan rakentuu nimenomaan viimeisen päälle hiotuista tuotteista. Ohjelma oli täydellinen vastakohta Applen sivuilta löytyville mainospuheille, joissa kerrotaan Safarin olevan ”maailman paras” sekä ”tuplasti nopeampi kuin muut” www-selaimet ja sitä rataa.

Hoh ja hah.

Lisää kommentteja Safari 3:n betasta löytyy net.nyt-blogista.2 Responses to “Safarilla surffaamaan”

  1. 1 pihla

    Safarista voi vielä tulla hyvä. Pidän erityisesti Safarin tavasta käsitellä värejä, mutta tämä versio on vasta harjoituskappale… muuten se ei kaatuilisi tuohon malliin. Erityisesti hermo meni kirjanmerkkien (niitä on mulla muutama tuhat…) kanssa. Mutta, ei torpata ajatusta vielä, siitä voi tulla hyvä.

    Ainakin meikäläinen jää odottamaan toivorikkaana.

  2. 2 Harto

    Pihla:
    Kiitos kommentista. Olen samaa mieltä, että Windowsin Safarista voi vielä tulla hyvä. Jos niin tapahtuu, Safari tulee varmasti omaankin käyttööni. En kuitenkaan voi ymmärtää, miksi Apple julkisti Safarista täydellisen toimimattoman betan. Surkeampaa aloitusta Windowsin puolella ei olisi voinut olla, ja se on harmi.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: